Ski‎ > ‎Ski nyheter‎ > ‎

Ådnes reisebrev fra Spania

lagt inn 22. sep. 2014, 09:00 av Tina Hulbaklien Bakke

Reisebrev fra Spania, skrevet av Ådne Tverfell Madsen (juniorløper)

Koll har i tre år arrangert utveksling av skiløpere med det spanske skilaget CEDTI. Gjennom utvekslingen har det blitt knyttet sterke vennskapsbånd mellom ungdommene fra Koll og Spania.  

Jeg og en god venn fra spansk klassen, Jonas, bestemte oss for å gjennomføre en reise i Spania etter videregående. Vi har begge venner i Spania og et felles ønske om å bli enda bedre i spansk. Jeg hadde venner fra utvekslingene mellom CEDTI og Koll, mens han fra andre settinger. Her er et reisebrev fra Spania om opplevelsene av besøkene i hjemmene til familiene jeg har blitt kjent med via utvekslingene.

Vi besøkte Barcelona, Valle de Aran, Tolosa, Jaca og Malaga. I Valle de Aran, Tolosa og Jaca har jeg fått venner via utvekslingene til Koll.

I Valle de Aran bodde vi hos familien Llarden. Vi bodde i en dal i Pyreneene som ligger i Cataluña. Her blir også Spanias største skirenn, Marxa Beret, blir arrangert.  Valle de Aran er vakkert og er omgitt av noen av Pyreenenes høyeste fjell. Selve dalen er fylt med mange små landsbyer. Samtidig med vårt besøk ble løpet Los15pueblos arrangert. Los15pueblos er en halvmaraton som går igjennom 15 landsbyer i ulendt skogsterreng.  Det hadde mange likhetstrekk med Nordmarkstravern: vakker natur, kupert terreng, god stemning og mange ivrige deltakere. Deltagelse på et lokalt løp i Pyreneene vil jeg minnes som en eventyrlig opplevelse. Det som likevel vil huskes aller best er alle samtalene rundt middagsbordet til familien Llarden. Temaer for samtalene var svært interessant og kunne dreie seg om for eksempel vanskeligheten med å være spansk skiløper, Cataluñas ønske om selvstendighet eller den høye arbeidsledigheten i Spania.

Målgang Ådne Los15pueblos


Bilde av familien Llarden, Jonas og Ådne


Bilde fra ekskursjon i Pyreneene


Bilde fra familiens Llardens landsby, Gessa.


I Tolosa besøkte vi familien Gorostegi. Tolosa ligger i Baskerland nærme den svært populære turistbyen San Sebastian. Dagene i Tolosa var innholdsrike med mange aktiviteter. Vi badet fra øya Sant Clara utenfor San Sebastian, dro på ekskursjoner til nærliggende fjelltopper, feiret bursdag til venninner av Ane og besøkte nærliggende byer.

Bilde av Jonas, Ane og Ådne i San Sebastian


Utsikt fra øya Sant Clara til San Sebastián


Vi var også noen dager innom Jaca. Byen mange kollinger har blitt kjent med via utvekslingene. Her bodde vi hos selve ”arkitekten” bak samarbeidet, Hugo Puigdefabregas. Han kunne entusiastisk fortelle om nye ideer for neste års utveksling. Han kunne fortelle at hans skiinteresserte sønn Marcos, som har flyttet til Lillehammer, trivdes bra. Vi traff også Christina Ara som skal flytte til Nordberg til høsten og trene med oss i Koll.

Forøvrig, vil jeg huske best den litt snodige opplevelsen lørdagskvelden i Jaca. Jonas og jeg dro til et lokalt kjent utested. Der viste det seg at jeg kjente dørvakten, kelneren og samtlige gjester fra fjoråret da jeg bodde hos Marcos.  Gjestfritt  inviterte oss til å være med dem videre på kvelden. Det var veldig hyggelig.

 

Etter en måneds lang reise sitter jeg igjen med opplevelser man ikke opplever på chartertur til syden. Jeg har blitt kjent med en kultur preget av varme, åpenhet og gjestfrihet. Jeg har bodd hos familier som har behandlet meg som deres egen sønn og vist frem det beste hjemmestedet har å tilby. En slik reise har fått meg til å innse hvor verdifullt og lærerikt samarbeidet mellom Koll og CEDTI er. Jeg er som deltaker på disse utvekslingene svært takknemlig for de som har gjort en innsats for dette samarbeidet. Uten dette samarbeidet kunne jeg aldri ha gjennomført en slik reise.  

 

Jeg ser fram til å få nye besøk fra Spania til vinteren og håper at flere ønsker å bli kjent med de spanske skiløperne!

Med vennlig hilsen

Ådne Tverfjell Madsen

Comments